Hírek külső forrásokból
Forrás: Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hírei
  • Fél órán belül három közlekedési balesethez riasztották Fejér megye tűzoltóit október 27-én délután. Az M7-es autópálya polgárdi szakaszán két személykocsi és egy kisteherautó rohant egymásba. A polgárdi önkormányzati tűzoltók áramtalanították, és a helyszínelés után a leállósávba vontatták a járműveket. A 63-as főúton, az aba-bodakajtori elágazóban két személyautó karambolozott. A székesfehérvári hivatásos tűzoltók áramtalanították a gépkocsikat. Lajoskomáromban pedig egy parkoló autónak hajtott egy másik kocsi, majd az út menti betonárokban állt meg. A műszaki mentést az önállóan beavatkozó lajoskomáromi önkéntes tűzoltók egyedül végezték, amelynek során a vízelvezetőbe vágódott járművet áramtalanították.
  • Tetejére borult az a személygépkocsi, amely egy másik autóval ütközött október 27-én délelőtt Székesfehérváron, a Raktár utcánál. A műszaki mentést végző tűzoltók a felborult járművet kerekeire állították, és mindkét autót áramtalanították. A mentőszolgálat tájékoztatása szerint a balesetben egy ember sérült meg.
  • Szakmabemutatóval és információs börzével egybekötött kiállítást szervezett a Fejér Megyei Kormányhivatal október 25-én és 26-án Székesfehérváron. A rendezvényen a tűzoltó hivatással is megismerkedhettek az érdeklődő diákok a Seregélyesi úti Árpád szakközépiskolában.
  • Október végén és november első napjaiban sokszor riasztják a tűzoltókat kegyeleti mécsesek vagy gyertyák okozta tüzekhez. A gyertyák és mécsesek nemcsak a temetőkben, hanem otthon is veszélyes helyzetet teremthetnek. Minden évben előfordul, hogy egy Mindenszentek vagy Halottak napja alkalmából meggyújtott gyertya miatt teljesen kiég egy lakás, vagy tűz keletkezik egy temetőben.
  • Fél órán belül két balesetnél avatkoztak be a tűzoltók október 29-én délután az M1-es autópálya Fejér megyei szakaszán. Bicske térségében egy személygépkocsi az előtte haladó másik autónak hajtott. A bicskei önkormányzati tűzoltók áramtalanították a második járművet, majd két kilométerrel távolabb, egy újabb karambolhoz riasztották az egységet. Mánynál ugyancsak két személygépkocsi ütközött, majd az egyikből füst szállt fel. A kezdődő tüzet a sofőrök egy porral oltóval elfojtották. A tűzoltók az autó motorterét visszahűtötték, és mindkét gépkocsit áramtalanították.
  • Dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója kinevezte tűzoltó századossá Deák János tűzoltó törzszászlóst, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műszaki osztályának munkatársát. Deák János kinevezését október 30-án vette át a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon, ahol az ünnepélyes tiszti fogadalomtételre is sor került.
  • Szalagkorlát fúródott egy kisáruszállítóba október 30-án délután Lovasberényben. Az autó a 811-es főút melletti szalagkorlátnak ütközött, amely leszakította a motorháztetőt, azt átgyűrte az utastéren, és hosszában nyársalta fel a járművet. A sofőrt a helyszínen tartózkodók segítették ki a gépkocsiból.
  • Paks harminc kilométeres körzetében, valamint Ercsiben, Ráckeresztúron és Dunaújvárosban lesz hallható szirénapróba november 4-én, hétfőn.
  • Az előző évekhez hasonlóan a katasztrófavédelem idén is megrendezi a „Társasházak napja” rendezvénysorozatot. November elején a székesfehérvári és a dunaújvárosi katasztrófavédelmi kirendeltségen is várják a tűzmegelőzési hatósági szakemberek a társasházak lakóit, üzemeltetőit a tűzbiztonsággal kapcsolatos információkkal. A rendezvénysorozat célja, hogy a társasházak, lakóközösségek részletekbe menő tájékoztatást kapjanak az őket érintő tűzmegelőzési szabályokról, ezzel növelve a lakóépületek biztonságát. A szakemberek ismertetik az Országos Tűzvédelmi Szabályzat társasházakat, lakóközösségeket érintő, 2020 januárjában hatályba lépő változásait is.
  • Befogadó Nemzeti Támogatás Törzsvezetési Gyakorlatot tartott Fejér és Veszprém megye védelmi bizottsága még szeptemberben Várpalotán. A közös gyakorlat sikeres végrehajtása érdekében végzett munkájáért elismerő oklevelet és plakettet vehetett át Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó alezredes, a székesfehérvári katasztrófavédelmi kirendeltség tűzoltósági felügyelője. Az elismerést dr. Petrin László, a kormányhivatal főigazgatója adta át október 30-án a Fejér Megyei Védelmi Bizottság ülésén.

Oldalak