Gyászhír - elhunyt Pallavicini Frigyes

Szomorúan értesültünk arról, hogy Pallavicini Frigyes, Bicske Város Díszpolgára 2022. augusztus 9-én elhunyt.

1924. december 23-án született Budapesten, felesége 1961-től Helene Württenbergi hercegnő volt. A család Altshausenben élt, négy gyermekük született.

A Zrínyi Miklós Honvédiskola hallgatójaként 1939-40-ben ismerkedett meg és kötött barátságot Tabódy Istvánnal, a Ludovikán tanuló hadnaggyal. A II. világháború végén, 1944-ben elhagyta Magyarországot, és barátját is szem elől veszítette.

Családjával Altshausenben élt, amikor – 4 évtized múlva – Kislángon ismét összehozta őket a soes.

Személyesen először Bicskén találkoztak. A Bicskei Tűzoltóság hiányos felszereltségét látva segédkezett, és tolmácsolt a Bicskei és az Altshauseni Tűzoltóság között. Ezzel indult a két intézmény közötti baráti kapcsolat.

A parókia és a katolikus templom rossz állapotán is segített. Majd a református templomtorony helyreállításába kapcsolódott be anyagi támogatással, és kapcsolatai révén.

Gyakran kérdezte Tabódy atyát: „Pita kell-e még valami?” A következő nagyszabású terv a katolikus iskola megalapításának patronálása lett.

A legnagyobb eredménynek az 1995-ben megkötött testvárvárosi megállapodást tekintette. 2014-ben Bicske város Díszpolgára lett.

„Jóisten segítségével jót cselekedni!” - ez volt az életfilozófiája.

Őszinte részvétünk, mély együttérzésünk a gyászoló családnak!