Hárommilliárd forintból fejlesztik a Bicskei Egészségügyi Központot

A december 23-ai Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, amely forrásokat biztosít a Bicskei Egészségügyi Központ fejlesztésének előkészítésére. A témában január 23-án sajtótájékoztatót tartottak, ahol kiderült, hogy összesen mintegy hárommilliárd forintot fordíthatnak majd az intézmény korszerűsítésére, bővítésére és eszközparkjának fejlesztésére.

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, a térség fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos hangsúlyozta, hogy Bicske régi álmának valóra válását teszi lehetővé a kormánydöntés, amely a tervezésre és előkészítésre 220 millió forintot biztosít. Megemlítette, hogy a Bicskei Egészségügyi Központ segítségével készítettek előterjesztést, s annak szakmai tartalmát száz százalékban támogatta a kormány, ami azt jelenti, hogy nem csak az előkészítésben, hanem a megvalósításban is elkötelezett a kormány.

- Az előkészítés 2021 márciusában fog lezárulni feltételes közbeszerzéssel, ennek ismeretében fog a kormány elé kerülni a teljes forrásigény. Általában az előkészítésre fordított összeg a teljes beruházás értékének a tíz százaléka, vagyis a 220 millióból könnyen kiszámolható, hogy több mint kétmilliárdos épületfejlesztés várható. Ezen felül az új gépekre további 700 millió forintot fordítunk, így hárommilliárd forintból 21. századi körülmények lesznek az intézményben – fogalmazott Tessely Zoltán, aki azt is elmondta, hogy várhatóan 2021 vége felé indul a kivitelezés és másfél évig fog tartani.

Bálint Istvánné polgármester örömének adott hangot, hogy ismét nagyot léphet előre a város a helyben élők és a környékbeliek még színvonalasabb egészségügyi ellátása tekintetében. Köszönetet mondott a képviselőnek és a kormánynak a támogatásért, mert a beruházás Bicske fejlődését fogja szolgálni. Megköszönte a Bicskei Egészségügyi Központ vezetésének, orvosainak és szakdolgozóinak is áldozatos munkájukat, mert mint fogalmazott, a megújuló épület önmagában mit sem érne magas fokú szakmaiság nélkül.

A városvezető felidézte, hogy 2008-ban egynapos sebészettel és nappali ellátással bővült az intézmény szolgáltatásainak köre, tavaly pedig műszerparkja újult meg egy több százmilliós beruházásból. Ez is jelzi, hogy az egészség megőrzése, a megelőzés, a betegségek helyben való gyógyítása az önkormányzat számára mindig is prioritás volt és az is lesz – tette hozzá.

Balogh Gyula, a Bicskei Egészségügyi Központ ügyvezetője emlékeztetett arra, hogy az első ütem megvalósításával jelentősen javultak a gyógyítás körülményei, de a 45 éves épület meg nem újult épületrészei már az üzembiztonságot veszélyeztetik. A tervek szerint az emeletek teljesen megújulnak és új épületrészek is épülnek. A fejlesztések a jövőt szolgálják, így az intézmény megkerülhetetlen tényezője lesz a járás járóbeteg ellátásának – emelte ki.

Kérdésre elmondta, hogy az 1. és a 2. emeletet szerkezetig visszabontva újítják majd fel, az alagsor, amely jelenleg szerkezetkész, kibővül és beépül. Itt kap helyet a radiológia, a diagnosztika, a laborok, a reumatológia, a fizikoterápia, a gyógytorna, a központi sterilizáló és a dolgozók szociális helyiségei. Az udvar felé is kibővül az épület, ott a garázslejáró helyére a háziorvosok kerülnek. Jelezte, hogy eredetileg egy harmadik emelet ráépítése volt tervben, helyette a régi okmányiroda felé fognak bővülni. Közölte még, hogy új képalkotó eljárásokat is rendszerbe állítanak, mint a CT, az MR, a csontsűrűség mérő vagy a fogászati CBCT berendezés. Az egészségfejlesztési iroda is az épületbe költözik a védőnői szolgálat jelenlegi helyére, mert a védőnők az udvaron önálló épületbe kerülnek.