Príma hangulatban zajlott a városi disznóvágás Bicskén
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Hagyományőrzésre és hagyományteremtésre szövetkeztek szombaton a településen: a sorban az 5. városi disznóvágást, egybekötve az első kolbásztöltő versennyel a Bicske Szíve parkban rendezte az önkormányzat.

– Te vagy a fogó! – jegyezte meg tréfálkozva a Bicske Tigers egyik tagja reggel 7 óra magasságában a tetthelyen, Kiss Csaba vezérszurkolónak címezve a felszólítást. A NB III-ban vitézkedő Bicskei Torna Club ultráinak atyamestere már negyedik esztendeje a városi disznóvágás főbölléri ­teendőit is ellátja.
– Fogó pálinka ide vagy oda – válaszolta kimérten a megszólított –, átengedem nektek a dicsőséget. Az én pozíciómban ugyanis nem engedhetem meg magamnak, hogy pityókásan vezényeljem le az attrakciót – de az utóbbi szavakat már nevetve mondta.

Ez a jókedv, príma hangulat, a baráti anekdotázás, szórakozás, a kedves zrikálás és szívélyes koccintás jellemezte az egész napot.

Bálint Istvánné Andrea polgármester, aki az eddigi disznóvágások körül is bábáskodott, úgy fogalmazott: neki különösen szívügye a városi közösség minél jobb összekovácsolása. És mi lehetne egy ilyen derűs össznépi megmozdulásnál jobb minderre?

A kipróbált csapat adott volt: a művelődési központ dolgozói, a nyugdíjasklub tagjai, az egyesületek prominens személyiségei, a képviselők, a külsős bizottsági tagok, a civilek, a városi konyha és a gazdasági szervezet munkatársai, a kertvárosi polgárőrség (reméljük, nem maradt ki senki a sorból) flottul tette a dolgát.

– Az első kolbásztöltő fesztivál életre hívásával még egyet csavartunk a dolgon – hangsúlyozta a polgármester asszony. – Itt a helye közöttünk a baráti társaságoknak, a családi különítményeknek egyaránt!

Böllér uramék 365 kilós jószággal dolgoztak: ebből került ki a 21 nyerő kolbásztöltő csapatnak szánt alapanyag, de az önkormányzat, előrelátó hadtáposként, még további 250 kiló feldolgozandó húsról gondoskodott. A csapatok az 5-5 kilogramm hús darálásával kezdték a műszakot, aztán nekiláttak a fűszerezés, a gyúrás, no meg a töltés felettébb meghatározó feladatának. A sütéskor mennyei illatok hirdették, itt igazán a finomságoké a főszerep.

A tekintetes zsűri – Kocsonya Kálmán mesterszakács vezérletével – bírálati szempontként az íz, illat, fűszerek, szín harmóniájával is operált kóstoláskor. Az I. Bicskei Kolbásztöltő Verseny dobogós helyezései végül ekképpen alakultak: első lett a Jó Kiss Csapat, megelőzve a Tűzoltóság és a Foci Péntek gárdáját.

A műsorban felléptek a József Attila utcai Tagóvoda Lepke csoportosai, a jó ebédhez pedig operettdallamok szóltak a Megarox Társulat előadásában. Az aprónép a „malacos” népi fajátéksoron játszóházazott.

V. Varga József

Forrás: www.feol.hu